מי היא AlphaBeta?
AlphaBeta הנה חברה חדשה אשר נוסדה ע"י קובי שמר ממייסדי חברת אנליסט. החברה עוסקת בפיתוח מדדי הדור הבא של המדדים. אלו מדדים המייצגים אסטרטגיות השקעה חדשניות שפותחו במחקר אקדמי פיננסי יישומי ב 15 השנים האחרונות ואשר לא הגיעו לישראל. 
גילוי מימדי ההשקעה החדשים יצר בסיס לניהול השקעות באמצעות אינדקסים/ביטות ייחודיות בעלות ערך מוסף השקעתי, זאת באמצעות חשיפה אסטרטגית מוגברת לביטות אלו אשר מספקות פרמיות תשואה עקביות. פיתוח וגילוי פרמיות תשואה אלו סללו את הדרך לחברות האינדקס בעולם למפות מחדש את שוק המניות בארה"ב ובעולם. כל האינדקסים אשר היו מבוססים על גודל ואיזורים גלובליים מופו עתה מחדש גם ע"פ מימדי סגנון ההשקעה Value ו- Growth.


מיפוי מחודש של שוק המניות התל אביבי גם ע"פ סגנון ההשקעה
כדי לבצע מחקרי תקיפות בישראל בנתה AlphaBeta מאגר נתונים פיננסיים ייחודי בארץ הכולל את כל הדוחות הכספיים הרבעוניים של כל החברות הנסחרות בבורסה מאז 1994. בנוסף מכיל המאגר את שערי המניות היומיים ב 20 השנים האחרונות. בהתבסס על מאגר זה נעשו מבחני Back testing של 15 שנים . בדומה לכל חברות האינדקסים בארה"ב, המדדים החדשים של AlphaBeta מסווגים את המניות בת"א לא רק ע"פ גודל כבמדדים המסורתיים של הבורסה, אלא לראשונה גם ע"פ סגנון ההשקעה ■ כל מניה בת"א משוייכת לאחד ממדדי הגודל והסגנון ע"פ גודלה (מניות גדולות, בינוניות וקטנות) וסגנון ההשקעה בה Value ו-Growth. 
המדדים מתופעלים ומתוחזקים באפן שוטף ע"י צוות המומחים של AlphaBeta הכולל אנשי מקצוע : דוקטורנטים ומומחים באקונומטריקה כמו כן בהתבסס על מערך מחשובי מתקדם. המדדים מחושבים בזמן אמת ומפורסמים במדיה ומקורות המידע כמו TheMarker ורויטרס. AlphaBeta פיתחה גם אופטימייזר ייחודי המבוסס על פרוצדורות מתמטיות המבצעות אלפי סימולציות ואשר באמצעותו נבחרים תיקים אופטימאליים בעלי רמות סיכון נמוכות יותר.


מה קרה בשווקי ההון במערב אך לא הגיע לישראל?
ב-15 השנים האחרונות חלו חידושים ותמורות מרחיקות לכת בתחומי המחקר האקדמי פיננסי יישומי כאשר נתגלו תופעות/אפקטים חשובים בשווקי ההון המבוססים על אנומליות בהתנהגות השוק ואשר מנוגדות לכאורה לתיאורית השוק היעיל הרציונאלי. התופעות מייצגות הזדמנויות השקעה ותשואות עודפות אשר ניתן למצות מהשווקים. חלק ניכר מתופעות אלו מוסבר באמצעות תיאורית ה Behavioral Finance אשר תופסת במהירות מקום חשוב ביותר בתיאוריה הפיננסית המודרנית, דוגמא לכך הוא אפקט ה Value . שיטות המחקר אשר מגלות את האפקטים השונים בוחנות באופן אמפירי ובאמצעות Back testing את האסטרטגיות שנים אחורנית באמצעות מאגרי מידע היסטוריים. תוצאות מחקרים אלו הן מדדים המייצגים קבוצות נכסים/ Asset Classes שונים המגלמים עודפי תשואה על פני המדדים המסורתיים.


מה עושה AlphaBeta?
שיטת ניהול ההשקעות אשר AlphaBeta פתחה היא שיטת ה Core and Satellite. זוהי השיטה המודרנית שחודרת לענף ניהול ההשקעות בעולם. השיטה עושה הפרדה בין השגת הביטא והאלפא בתיק ההשקעות ומאפשרת הוזלה ניכרת בעלויות. ליבת התיק היא תמהיל של ביטות אשר מושגות בוודאות ובזול באמצעות Asset Allocation של אינדקסים שונים. חלקם של הביטות מייצג אפקטים כמו ה Value המגלמים עודפי תשואה מוכחים אף שהם ביטא ולא אלפא. 
בשיטה הזו יודע המשקיע בוודאות כי יקבל את הביטות. הקצאת נכסים/ Asset Allocation של ביטות אלו הוכחה באקדמיה כי מסבירה את רוב התשואה של התיקים. המרדף חסר התוחלת אחר האלפא - עודף התשואה שמעל הביטא מותיר את המשקיע כמעט תמיד ללא אלפא וללא ביטא (שכן האלפא המתקבל הוא לרוב שלילי) זאת תוך כדי תשלום דמי ניהול גבוהים ולחלוטין מיותרים. השימוש באופטימייזר בבניית Core - ליבת הביטות מאפשר גם לייצר תיקים בעלי סיכון נמוך יחסית בעבור כל תשואה אפשרית. שימוש באופטימיזציה אפשרי שכן השיטה אינה משקיעה במניות אינדיבידואליות אלא ב Asset Classes . 
פרדיגמת ניהול התיקים באמצעות ההפרדה בין האלפא והביטא מחליפה את שיטת ניהול ההשקעות המסורתית המתבססת על Security Analysis ובונה תיקים באמצעות Stockpicking אלא ששיטה זו, כבר שנים , מוכחת כלא מסוגלת לספק את המצופה ממנה קרי עודפי תשואה - אלפא. 
AlphaBeta שמה לה למטרה להביא למהפכה בשינוי שיטות ניהול ההשקעה בישראל ולהחדיר בנוסף ניתוח סיכונים קפדני לתהליך בניית התיקים.


מה הושג ומה לא במסגרת הרפורמה של ועדת בכר
שוק ההון הישראלי עבר אכן רפורמה משמעותית בשנים האחרונות בעקבות ועדת בכר אלא ששינוי זה היה מבני בלבד. כל גופי ניהול ההשקעות עברו מהבעלות הבנקאית לבעלות חברות ביטוח וחברות השקעה שונות. בכך השתחרר אמנם הלקוח/המשקיע הישראלי מאחיזתו כלקוח שבוי בידי המערכת הבנקאית אשר מכרה לציבור מוצרים פיננסיים יקרים וחסרי תמורה לחלוטין (עודפי תשואה (אלפא) שליליים לכל אורך הקו ועימו גם העדר ביטא מוחלט). למרות הרפורמה המבנית לא קרו שום תמורות ומהפכה בתחום שיטות ניהול ההשקעה של קרנות נאמנות ותיקי השקעה . אלו נשארו מיושנות ואופורטוניסטיות בכל שקשור ליחסי מנהל ומשקיע. העדר מהפכה בתחום זה נבע גם בגלל שהגופים שרכשו את חברות ניהול ההשקעות היו חסרי ניסיון בניהול השקעות מודרני וגם כי לחלקם קשה או כמעט בלתי אפשרי לכרות את הענף עליו הם יושבים- קרי דמי ניהול והכנסות גבוהים אך לא מוצדקים.


ה-Mission statement של AlphaBeta
AlphaBeta שמה כמשימה להביא לשוק ההון את ההתפתחויות, ושיטות הניהול החדשניות והמרשימות אשר עוברות על שווקי ההון בחו"ל ב 15 השנים האחרונות ואשר לא הגיעו לישראל. מתודולוגיות ניהול השקעות מבוססות על אינדקסים Rules based המייצגים אסטרטגיות ניהול חדשניות המספקות עודפי תשואה מוכחים היסטורית. כל זאת במחירים זולים משמעותית מהנורמה הקיימת כיום בענף וזאת באמצעות תעודות סל וקרנות מחקות סחירות.


הדפס דף